Složení a degradace omítek historického objektu Kláštera Želiv - Rezek, P.; Martinec, P. (Koroze a ochrana materialu, 2014)
Composition and degradation of plasters from the historical Želiv monastery. Příspěvek se zabývá charakteristikou omítek odebraných v historickém objektu Kláštera Želiv. Cílem tohoto výzkumu bylo získat informace o původních surovinách a stanovit druh poškození na fasádě zkoumaného objektu. Bylo použito zejména termické analýzy a infračervené spektrometrie, jež umožňují identifi kovat materiály pojiv, v některých případech i pomoci určit druh jejich poškození (resp. zasolení). Byly zkoumány 4 vzorky pojiv omítek. Analýzy historických omítek mohou případně v budoucnu napomoci vyhledat a aplikovat kompatibilní hmotu. Byly kvalitativně i kvantitativně stanoveny primární složky odebraných omítek a stanoveny hlavní příčiny jejich degradace. Komplexní hodnocení složení a degradace omítek vyžaduje využití široké škály analytických metod.
Keywords: želiv

Poutní a farní chrám Páně Jména Panny Marie ve Křtinách - Kavička, Karel (Kartuziánské nakladatelství, 2014)
Keywords: křtiny

Premonstrátský klášter Louka u Znojma v době předbělohorské (1526-1620) - Kohoutek, Michael (Masaryk University, 2014)
Keywords: louka

Pokračování výzkumu v areálu premonstrátské kanonie v Teplé - Nováček, Karel; Široký, Radek; Starková, Lenka (2014)
Keywords: teplá

Nález stredovekého pečatidla hodnoverného miesta jasovského konventu premonštrátov z konca 13. storočia - Ragač, Radoslav (Studia historica Tyrnaviensia, 2014)
The discovery of a late 13th-century seal of authentication at Jasov Premonstratensian convent
Keywords: leles

Působení premonstrátů v Litomyšli v době biskupství (1344-1421) - Večeře, Vojtěch (Pomezí Čech, Moravy a Slezska : sborník prací ze společenských a přírodních věd, 2014)
Keywords: litomyšl

Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Šahách. Od výstavby stredovekého kostola k výstavbe novovekého - Žažová, Henrieta (Studia historica Tyrnaviensia, 2014)
Die Mariä-Himmelfahrt-Kirche in Šahy. Vom Aufbau der mittelalterlichen Kirche bis zum Aufbau des neuzeitlichen Sakralhaus
Keywords: šahy